Laten we beginnen met wat latex of rubber nu precies is..
Latex is een product wat afkomstig is van de rubberboom. Latex wordt verwerkt in meer dan 40.000 artikelen die we dagelijks gebruiken denk dan bijvoorbeeld eens aan elastiek,balonnen, kleding en ga zo maar door..
Wat is een allergie ?
Een allergie is een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Dit kan reacties veroorzaken zoals een loopneus, uitslag of jeuk.
Latex Intolerantie is in wezen hetzelfde maar kan niet worden bewezen door de bestaande tests. Deze reacties kunnen variëren van een kleine huiduitslag tot het overlijden aan de gevolgen van de allergie.
Hoe vaak komt het voor..?
Men gaat er nu van uit dat 12%-18% van alle mensen werkzaam in de gezondheidszorg in Nederland een latexallergie heeft. Uit een onderzoek bij immunologie medewerkers van de Erasmus Universiteit is gebleken dat zelfs 37% klachten van het dragen van handschoenen had. In de voedselindustrie is waarschijnlijk 8% van de medewerkers allergisch. In de rubberindustrie is dit percentage waarschijnlijk 12%.
Oorzaken Latex allergie
De oorzaak van deze hoge percentages is de latex handschoen waarvan met name de gepoederde vorm de grootste boosdoener is. De eiwitten van de latex die de gevoeligheid veroorzaken worden door de huid opgenomen. Meestal veroorzaakt dit na verloop van tijd een plaatselijke huiduitslag (ongehinderd kan dit zich tot ergere reacties uitbreiden). De poeder daarentegen brengt de latex door de lucht naar de luchtwegen toe. De reacties hierop zijn natuurlijk veel heftiger met astma als voorbeeld van een minder erge reactie . De poeder besmet ook alles in de omgeving zodat zelfs familieleden van mensen die met gepoederde handschoenen werken ook een risicogroep zijn geworden. In de operatiekamers wordt latex, naast de handschoenen, vooral gebruikt door de anesthesioloog. Denk aan de intubering en maskers, sondes en catheters. Mensen met een latexallergie worden latexvrij geopereerd. Mensen met een allergie die het niet weten zijn in ieder geval redelijk veilig als ze in een ‘latexarme’ omgeving worden geopereerd. Maar er zijn geen ‘latexarme’ ziekenhuizen in Nederland m.u.v. AZ Rotterdam en de Isala Klinieken in Zwolle dat koploper in Nederland is op het gebied van het latexbeleid en uitvoering daarvan.
Latexallergie onder kinderen.
Alle kinderen die 3 keer of meer geopereerd zijn hebben 33% kans een latexallergie op te lopen. Een kind dat 7,7 keer geopereerd is heeft een kans van 55% om een latexallergie op te doen. Een kind met een aandoening aan de urineweg heeft 25% kans, ook wanneer er geen operatie plaatsvindt want daarbij wordt vaak een latex catheter gebruikt. Op het allereerste moment van een kinds leven – gezond of niet – is er contact via de slijmvliezen met latex. De verloskundige of gynaecoloog draagt latex handschoenen, vaak gepoederd, dus is er huidcontact en contact via de luchtwegen. Ze maakt de luchtwegen van de pasgeborene schoon met een latex buisje. Ze maakt alle delen van het kindje schoon – via de anus en het gebied rond de plasbuis komt de latex zo ook in contact met slijmvliezen. Pasgeborenen met aandoeningen worden gelijk in een ziekenhuis opgenomen wat veel contact met latex met zich meebrengt. Couveuse kinderen hebben tegenwoordig 50% kans om luchtwegenaandoeningen op te doen. Zij brengen weken, desnoods maanden, door in een omgeving vol latex.
Voeding, als het geen borstvoeding is, vindt vaak plaats met latex spenen. Er zijn zelfs gevallen bekend van kinderen die gesensibiliseerd werden en ademhalingsproblemen kregen van hun latex fopspeen.
Kruisreacties bij Latexallergie.
Bij een latexallergie kunnen kruisreacties optreden ( in 50-80% van de gevallen). Een kruisreactie betekent dat de persoon met latexallergie ook allergisch kan worden voor andere (voedings) stoffen. Dit komt omdat latex ongeveer 75 verschillende eiwitten bevat die onder andere te vinden zijn in noten, vruchten, planten en bomen. De enige behandeling is om contact met latex te vermijden. Omdat dit vrijwel onmogelijk is omdat er zoveel latex in onze omgeving zit reageren mensen met een latexallergie helaas steeds heftiger. Helaas kunnen kinderen pas op hun derde levensjaar op latexallergie getest worden. Hieronder enkele gebruiksvoorwerpen die latex bevatten..
- Ballonnen
- Beha’s en ondergoed
- Condooms
- Elastiek
- Fopspenen
- Handvaten van een kinderfietsje
- Huishoudhandschoenen
- Kleding met opdrukken
- Regenkleding en regenlaarzen
- Wegwerpluiers(* behalve Huggies deze zijn bewezen latexvrij !!)
Voor een aantal dingen zijn er natuurlijk oplossingen, zoals bijvoorbeeld houten of plastic speelgoed. Op veel verpakkingen van speelgoed staat helaas niet goed aangegeven wat er voor stoffen in verwerkt zijn. Een kinderfeestje zonder ballonnen.. Het moet maar, want in ballonnen zitten latexdeeltjes die bij inademing heel slecht zijn. Hieronder staat een lijst met voedingsmiddelen waarbij mogelijk een allergische reactie zou kunnen optreden.
-
- Aardappel
- Ananas
- Aardbei
- Abrikoos
- Amandel
- Appel
- Avocado
- Banaan
- Berkenbomen
- Boekweitdopjes
- Kastanje
- Kers
- Kiwi
- Meloen
- Mosterd
- Nectarine
- Pinda
- Perzik
- Tomaat